Historie

Page Historie - BAJO Premiere 19861986 – Het eerste optreden van de groep die later de Barghse Jonges zal worden. Tijdens de pronkzitting van carnavalsvereniging ‘d Olde Waskupen in ‘s-Heerenberg.

1987 – 1999 – Jaarlijks keert de groep onder steeds wisselende namen terug op de carnavalspodia met steeds wisselende acts. De muzikale bezetting is in het begin nog beperkt tot een piano en een trommeltje. Hoofdmoot blijft de parodie.

2000 – De 8-koppige groep gaat voor een optreden samenwerken met het dansorkest Montagne waardoor de muzikale mogelijkheden flink uitgebreid worden. Een parodie op een ‘Keulse Prinsengarde’ wordt gebaseerd op muziek van de Keulse band ‘Bläck Fööss’.

2001 – Het idee voor een CD wordt geboren. Voor dat project gaat de groep intensief samenwerken met Montage. Hiervoor wordt de naam ‘Barghse Jonges’ geïntroduceerd.
Op de achterkant van een bierviltje wordt in het stamlokaal ‘De Peer’ aan de bar bepaald dat de volledige opbrengst van het project gedoneerd zal worden aan de kankerbestrijding.

BAJO CD1 - 3 500px2002 – In het najaar komt de CD uit in een eerste oplage van 500 stuks die direct uitverkocht zijn. Uiteindelijk worden 4.000 CD’s geproduceerd en verkocht.
Door de medewerking van sponsors en horecabedrijven levert de CD en het concert uiteindelijk € 40.000,- op voor de kankerbestrijding.

2004 – Het plan wordt opgevat voor een 2e CD in combinatie met een groot benefietconcert in een ‘Night of the Proms’ entourage in Sporthal Montferland. Daarvoor wordt de samenwerking uitgebreid met het Grensland Orkest en de rockformatie Bad Habit waarin leden van de Barghse Jonges ook actief zijn.

2006 – Twee jaar schrijven, produceren en repeteren resulteert in een productie voor ruim 2.000 bezoekers in Sporthal Montferland. Een spetterende ‘Night of the Proms’ in een professionele setting met een 12 meter breed videoscherm, professioneel camerawerk, licht en geluid.
De 2e CD is weer goed voor een oplage van 4.000 stuks. Het project levert € 80.000,- voor de kankerbestrijding. Met dank aan sponsors en de voltallige horeca die samen met medewerkers pro deo de bierkranen in de sporthal laten stromen.

2007 – Een sabbatical. Na het grote succes eerst even uitblazen en ruimte maken voor nieuwe ideeën. Tijdens de eindejaarsborrel van de band wordt de knoop doorgehakt. We gaan het nog een keer doen.

BAJO CD3 - 2 1000px2010 – De 3e productie ziet het daglicht. Wederom in een grote muzikale bezetting worden de Barghse Jonges ondersteund door het Grensland Orkest, Bad Habit, de drumsectie van Harmonie De Volharding en net als in 2006 ook weer door Highland Valley Pipes & Drums.
In de nieuwe Laco Sporthal wordt voor de ‘Scholder aan Scholder Tour 2010′ een immens podium gebouwd tegen een achtergrond van een 30 meter breed steigerwerk waarin de lichtshow en drie grote video walls verwerkt zijn.
Dit derde project is wederom goed voor meer dan 4.000 CD’s, bijna 2.500 bezoekers en een opbrengst van € 80.000,- voor de kankerbestrijding.

2012 – Na een jaartje pauze is de oudejaarsborrel van de band wederom een opstap naar een nieuw begin. Op zoek naar een nieuw uitdaging wordt laat op de avond het idee geopperd voor een crossover benefietconcert met de Keulse formatie ‘Bläck Fööss.

2013 – Begin januari gaat een brief met een uitgebreid informatiepakket over de Barghse Jonges en hun projecten naar Keulen. Twee weken later een berichtje in de mailbox. Een uitnodiging van de Fööss om nà carnaval een bakkie koffie te komen doen om ‘er eens over te praten’.
SPEAKERS - Benefiet - SmallIn April wordt in Keulen met een delegatie van de Bläck Fööss een overeenkomst gesloten. Open Air Benefietconcert. De opbrengst wordt gedeeld tussen de Nederlandse en de Duitse kankerbestrijding. Alle hens aan dek om een plan in elkaar te timmeren.
In September volgt een uitgebreide bijeenkomst met bijna alle leden van de Fööss. We presenteren onze ambitieuze plannen die in eerste instantie tot wat verbazing en terughoudendheid aanleiding geven. Dat verandert echter al snel in enthousiasme. Groen licht voor een verdere creatieve uitwerking door een delegatie van de Fööss en de Jonges.

2014 – Begin september. Gezamenlijke repetitie in Keulen in de aula van een school waar de crew van de Fööss het hele instrumentarium heeft opgebouwd. Het wederzijdse goede gevoel beklijfd. Zelfs het ‘afwachtende’ deel van de Fööss raakt enthousiast over de samenwerking en de ‘klik’ tijdens de repetitie die afgesloten wordt met een goed glas ‘Kölsch’. Het bleef daarna nog lang onrustig in de binnenstad.
DSC_0719 (Medium)Op 13 september staan beide bands op een groot podium aan de Oude Grensovergang in ‘s-Heerenberg in een tot de verbeelding sprekende entourage voor ruim 3.000 bezoekers, VIP-gasten en sponsoren.
Beide bands treden elk afzonderlijk met een paar nummers op maar het grootste deel van het drie uur durende concert wordt ‘cross over’ uitgevoerd. Meer dan 10 nummers worden gezamenlijk uitgevoerd, afwisselend in het Keuls en Berghs plat in een XXL bezetting met muzikanten en zangers van de Bläck Fööss en Barghse Jonges, aangevuld met blazers van het Grensland Orkest, een violist en drie doedelzakspelers uit Keulen.
Door de hulp van sponsoren, vrijwilligers en horeca-ondernemers levert het grensoverschrijdende benefietconcert € 90.000,- op voor de kankerbestrijding.

Historie - Arena - Show Time2014 - Begin november. De Bläck Fööss nodigen de Barghse Jonges uit voor een gastoptreden op Oudjaarsavond in de Lanxess Arena in Keulen. Voor ruim 10.000 bezoekers van dit traditionele Silvesterkonzert van de band, bieden we samen een cheque van € 45.000,- aan de Deutsche Krebshilfe aan. Gevolgd door een gemeenschappelijke uitvoering van onze titelsong ‘Scholder aan Scholder’ die voor dit doel door de Fööss voorzien is van enkele coupletten in Kölsch plat. Een staande ovatie en een ‘Zugabe’ volgen.

Historie - Sittard - Pipers2015 – Voorjaar. Open Air Concert op de Markt in Sittard waar de wielerkaravaan van Bergh in het Zadel bivakkeert tijdens de vierjaarlijkse wielersponsortocht voor de kankerbestrijding. Daar bieden we het Nederlandse deel van de opbrengst van het project aan. De Bläck Fööss ontbreken i.v.m. optredens maar de drie Keulse doedelzakken helpen ons om de nodige Kölsche Tön over de Bühne te brengen. Helaas voor weinig publiek. Op deze Hemelvaartsdag-avond is het in heel Nederland mooi meer. Behalve in Sittard. Daar komt het met bakken uit de hemel vallen.

2016 – In oktober viert de band het 30-jarig jubileum met een concert in zalencentrum De Gracht. Een aantal songs uit het nieuwe repertoire worden uitgeprobeerd. In december besluit de band om een nieuwe CD te gaan produceren in 2017 en om weer een groot muziekproject in de steigers te zetten voor 2018.

2017 - De hele zomer hard gewerkt aan de nieuwe CD in de A60 Studio in Didam. Half november presenteren we het nieuwe vierde album ‘Vier ‘t lève’ voor gasten en sponsors van de nieuwe ‘Barghse Jonges Tour 2018 – 2019′.

2017 - In januari leggen we basis voor het nieuwe project met een etentje met een delegatie van de Bläck Fööss in een Brauhaus in Keulen. In april drinken we op de laatste avond van de concertreeks van de Fööss in het Millowitsch Theater een borrel op de hernieuwde samenwerking. Het concept en de datum staan vast: 29 september 2018.

2018 - Januari. Bespreking met de hele band in Keulen. De play list staat inmiddels voor 80% vast. Een uitdagende aanpak. ‘Pop, Rock, Kölsch & Classic’.
Eind maart maken we de plannen bekend. Medio april begint de kaartverkoop.
De sponsoring voor het project verloopt voortreffelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Foto’s & Historie

Informatie

Volg ons op

facebook