Over Ons

Barghse Jonges is ontstaan in 1986. De meeste ‘Jonges’ waren betrokken bij het carnaval: in de organisatie of als muzikant. Een grap in de grenskroeg, na een repetitie voor een pronkzitting, leidde tot een persiflage op het toen nog volop aanwezige douanegilde in de grensstreek. Meer dan 10 jaar werden in die setting muzikale persiflages in elkaar getimmerd die het goed deden.

In 2000 werd de koers verlegd van kolderieke persiflages naar een meer muzikale aanpak met een eigen smoel.  Er kwamen bevriende muzikanten bij waardoor de mogelijkheden en het repertoire uitgebreid werden. Vooral de ‘hertalingen’ van repertoire van de Keulse band ‘Bläck Fööss’ bleek een schot in de roos. 

Die Bläck Fööss-stijl, melodieuze meerstemmigheid en liedjes met een verhaal, is het handelsmerk van de band geworden.

Op aandringen van bevriende ondernemers, die garant wilden staan voor eventuele verliezen, werd een eerste studio-album geproduceerd. Toen werd ook op een bierviltje in de kroeg vastgelegd dat alle (eventuele) opbrengsten ten goede zouden komen aan een goed doel.

Het eerste studioalbum

Het eerste studioalbum werd een belachelijk succes: 2.500 CD’s, een uitverkocht benefietconcert.  Opbrengst € 40.000,- voor de kankerbestrijding. De trein is sindsdien niet meer gestopt.

In 2006 en 2010 volgden de 2e en 3e CD (oplage per CD ca. 4000) met benefietconcerten, samen met het Grenslandorkest, in een sporthal: beide keren uitverkocht met ruim 2.500 bezoekers. Elk € 80.000,- voor de kankerbestrijding

In 2014 werd de koers verlegd. Na jarenlang covers van de Bläck Fööss gespeeld te hebben werd het nu tijd voor een gemeenschappelijk concert: nee heb je, ja kun je krijgen!

Er werd contact gezocht met het management van deze Keulse formatie voor een gezamenlijk optreden waarvan de opbrengst geheel ten goede zou komen aan de Nederlandse en Duitse Kankerbestrijding. 

De voorbereidingen voor een cross over open air concert duurden bijna twee jaar. De aanvankelijke scepsis bij een deel  van de band om samen op te treden met amateurs viel gaandeweg de besprekingen en gemeenschappelijke probeeravond en repetities weg. Er ontstond een nog steeds bestaande vriendschapsband.

De opbrengst van 90.000 euro werd fifty-fifty over de Nederlandse en Duitse kankerbestrijding verdeeld. Op oudjaarsavond was de band te gast bij de Bläck Fööss in Keulen tijdens het Silvesterconcert in de Lanxess Arena voor 10.000 bezoekers. Daar werd de cheque aan de directeur van de Deutsche Krebshilfe aangeboden.

Pop, Rock, Kölsch & Classic

In 2018 volgende het voorlopig laatste grote muziekproject van de band. ‘Pop, Rock, Kölsch & Classic’. Zowel organisatorisch als muzikaal de grootste uitdaging van de band en de tientallen vrijwilligers die aan de projecten meewerken.

In een mega-festivaltent met een podium van 300 M2 met grote video walls werd een vier uur durend muziekspektakel opgevoerd met meer dan 35 nummers: Barghse Jonges, Bläck Fööss, Oostgelders Symfonie Orkest, Bad Habit, Ernst
Daniël Smid, Kim Howbridge, Cologne Pipes. 

Het project werd voorafgegaan door repetities in Keulen, ‘s-Heerenberg en Doetinchem. Een echt internationaal project: een band uit Keulen, een dirigent (Stijn Berkouwer) uit Amsterdam, een sopraan uit Schotland, een bariton uit Winterswijk, een orkest uit Oostgelderland samen met ‘Jonges uut Bargh’. 

Zowel muzikaal, technisch, organisatorisch als zakelijk werd het een megaklus. 

  • Muzikaal was het een uitdaging om met beperkte repetitiemogelijkheden meer dan 100 muzikanten en zangers op het podium samen te voegen en te laten klinken als een goed gesmeerde machine.
  • Technisch een uitdaging om meer dan 100 muzikanten individueel uit te versterken.
  • Zakelijk een uitdaging om bij een verdubbeling van kosten voor de infrastructuur de winstdoelstelling van 100.000 euro in stand te houden.
  • Organisatorisch een uitdaging om een complete infrastructuur: tent, podia, vip club, keuken etc. uit de grond te stampen. 

De opbrengst van 100.000 euro werd verdeeld over het Oncologiefonds Radboud UMC Nijmegen, Kinderoncologieziekenhuis Keulen, Stichting pijn bij Kanker.

 

Daarna kwam Corona en werd het voor langere tijd stil. Pogingen om weer te starten werden steeds weer in de kiem gesmoord.  Inmiddels hebben we de draad weer opgepakt en werken we weer aan een nieuw project. Dit keer wordt het een kleinschaliger en intiem theaterproject met als werktitel ‘Waor ’t ech um geet’. 

Waarom geen grootschalig project meer? De risico’s zijn te groot geworden èn we wilden gewoon weer eens wat anders proberen met meer focus op onze muziek en teksten met een boodschap. Binnenkort meer info over locatie en data.